WGA-hiaat: hoe kun je dit als werkgever verzekeren?

WGA-hiaat: hoe kun je dit als werkgever verzekeren?

Donderdag 1 augustus 2024

WGA-hiaat: hoe kun je dit als werkgever verzekeren?

In Nederland bestaat een vangnet voor arbeidsongeschikte werknemers. Toch krijgt een werknemer die langdurig arbeidsongeschikt is te maken met een flinke inkomensterugval. Als werkgever kun je die terugval beperken met een WGA-hiaatverzekering (ook bekend als WGA-gatverzekering).

WGA-hiaat ontstaat bij langdurige gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid

Als een werknemer twee jaar ziek is, kan hij of zij (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt worden verklaard. Ligt het arbeidsongeschiktheidspercentage tussen 35% en 80%? Dan kan hij in principe in dienst blijven bij zijn werkgever. De WGA-uitkering vult dan het inkomen aan. Hoeveel dit is, hangt onder andere af van in welke mate de restverdiencapaciteit benut wordt. Vaak gaat het echter wel om een aanzienlijke terugval in het inkomen.

De belangrijkste argumenten om de WGA-hiaatverzekering aan te bieden

Als werkgever kun je daarom een belangrijke rol spelen door een collectieve regeling aan te bieden. In de praktijk zien we dat niet alle werkgevers inzien waarom deze verzekering zo belangrijk is. Maar er zijn drie belangrijke voordelen om de WGA-hiaatverzekering af te sluiten voor je werknemers:

  1. Grote financiële problemen voorkomen in een toch al moeilijke situatie
  2. Individueel hebben werknemers niet dezelfde mogelijkheden
  3. WGA-hiaatverzekering vergroot mogelijkheden aanvraag hypotheek

Grote financiële problemen voorkomen in een toch al moeilijke situatie

Werknemers die langer dan twee jaar ziek zijn, komen in aanmerking voor de WIA. Als zij er niet in slagen te re-integreren, vallen zij flink terug in hun inkomen. Een WGA-hiaatverzekering vangt een groot deel van die terugval op. Zo verklein je de kans op financiële problemen bij de gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer.

Individueel hebben werknemer niet dezelfde mogelijkheden

Het is voor een werknemer niet eenvoudig zich individueel te verzekeren tegen de financiële gevolgen wanneer hij of zij in de WGA terechtkomt. Het is duurder, minder qua dekking en bovendien gelden er dan medische waarborgen.

WGA-hiaatverzekering vergroot mogelijkheden aanvraag hypotheek

Bij het aanvragen of wijzigen van een hypotheek kijken hypotheekaanbieders niet alleen naar het huidige inkomen. Want hoe zit het met het inkomen in de toekomst, bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid. Zij vragen dan ook of er een collectieve WGA-hiaatverzekering aanwezig is. Als dat niet zo is, heeft dit invloed op de maximale hypotheek (in het nadeel van de werknemer).

Goed werkgeverschap

De genoemde punten geven het al aan: je bewijst de medewerkers er een grote dienst mee door het WGA-hiaat collectief te verzekeren. De verzekering is niet verplicht, maar mag van een goed werkgever wel verwacht worden.

Combinatie met WIA-excedent

De WGA-hiaatverzekering gaat over het loon tot en met € 71.628,00 (de WIA-loongrens voor 2024). Hierdoor ontstaat er voor medewerkers die meer verdienen dan dit loon een extra tekort. Met de WIA-excedentverzekering zorg je voor een beter passende aanvulling op de WIA-uitkeringen voor hogere inkomens.

Premie kan volledig ten laste van de werknemer worden gebracht

De premie voor de WGA-hiaatverzekering is afhankelijk van uw loonsom. Voor iedere medewerker betaal je een klein percentage van het salaris voor deze verzekering. De kosten zijn dus per medewerker te berekenen. Je kunt er voor kiezen om deze premie (voor een deel) in te houden op het salaris. Hierover moet uiteraard overleg met de medewerkers gevoerd zijn.

Nog niet overtuigd? Persoonlijk advies over verzekeringen WIA en WGA

In een persoonlijk adviesgesprek geven onze adviseurs graag een toelichting op de WIA en WGA. Aan de hand van jouw bedrijfssituatie bekijken we de WGA-hiaatverzekering een goede aanvulling is op de verzekeringen en collectieve regelingen. Neem contact met ons op via 023 556 00 00.