Schijnzelfstandigheid: is het beter zzp'ers in loondienst te nemen?
Vanaf 1 januari 2025 gelden nieuwe regels om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Zowel voor bedrijven die zzp’ers inhuren als de zzp’ers zelf kan dit grote gevolgen hebben.
Dit is daarom een goed moment om na te denken over het in loondienst nemen of gaan van zzp’ers. Dit heeft ook directe impact op financiële zekerheid. Dit komt door afspraken over loondoorbetaling bij ziekte, arbeidsongeschiktheidsregelingen en deelname aan een collectieve pensioenregeling.
Wat wordt bedoeld met schijnzelfstandigheid?
Schijnzelfstandigheid doet zich voor wanneer iemand als zzp'er werkt, maar feitelijk in een dienstverband functioneert zonder de bijbehorende rechten en plichten. Als de fiscus van mening is dat een zelfstandige eigenlijk een werknemer is, dan heeft dat (forse) financiële gevolgen.
Nieuwe regelgeving ter bestrijding van schijnzelfstandigheid
De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) verplicht opdrachtgevers en opdrachtnemers om samen te beoordelen of een opdracht door een zelfstandige mag worden uitgevoerd. Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. Er is een keuzehulp ontwikkeld die aan de hand van tien vragen inzicht geeft.
Kenmerken loondienst
- De opdrachtgever bepaalt hoe het werk wordt verricht of wat de werktijden zijn.
- Het werk wordt gedurende langere tijd verricht.
- De werkende verricht werkzaamheden die ook door werknemers worden verricht bij die organisatie.
Kenmerken (echte) zelfstandigheid
- De werkende wordt op factuurbasis per uur of per opdracht betaald. Wanneer per uur wordt betaald, worden alleen de daadwerkelijk gewerkte uren betaald. Bij ziekte ontvangt de werkende niets.
- De werkende draagt ondernemersrisico en doet eigen investeringen voor het werk. Bijvoorbeeld omdat hij/zij zelf de materialen of apparaten voor het werk moet kopen.
- De werkende gedraagt zich naar buiten toe als ondernemer. Bijvoorbeeld doordat hij/zij actief een website beheert en ook andere klussen uitvoert.
Financieel risico voor werkgever en zzp’er
Opdrachtgevers lopen risico, als later blijkt dat een zzp’er eigenlijk werknemer is. De werkgever moet dan toch nog sociale premies afdragen en soms ook pensioenpremies. Er kan ook een cao van toepassing zijn waar de werkgever zich aan moet houden. Ook kan een werkgever een boete krijgen (alleen over de periode vanaf 1 januari 2025). Voor de zelfstandige kan het betekenen dat er onterecht gebruik is gemaakt van voorzieningen als de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling.
Voordelen van werken in loondienst voor werkgevers en zzp'ers
Voordelen van een vast dienstverband voor zzp'ers
- Een stabiel salaris, ongeacht hoeveel werk je doet of hoeveel klanten je hebt.
- Sociale zekerheid: in loondienst heb je recht op sociale zekerheden zoals doorbetaling bij ziekte, pensioenopbouw en een uitkering bij arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.
- Minder administratieve lasten omdat veel door de werkgever geregeld wordt.
- In loondienst werk je vaak vaste uren, wat zorgt voor een duidelijke scheiding tussen werk en privé.
Voordelen van een vast dienstverband voor werkgevers
- Werknemers in loondienst kunnen eenvoudiger worden aangestuurd en geïntegreerd in de bedrijfsprocessen.
- Werknemers in loondienst zijn vaak meer betrokken bij het bedrijf.
- Door werknemers in loondienst te nemen, is er geen risico op naheffingen en eventuele boetes door een verkeerde kwalificatie van de arbeidsrelatie.